Responsible disclosure (Coordinated Vulnerability Disclosure) DOE.nl

Versie: 15 maart 2023

De overheidsdoorstroomtoets DOE wordt ontwikkeld door Stichting Cito. Cito investeert continu in de veiligheid en betrouwbaarheid van haar systemen en hecht hieraan veel waarde. Ondanks onze inspanningen is het nooit volledig uit te sluiten dat er toch ergens een kwetsbare plek is in de beveiliging van een applicatie of systeem. Mocht je hier tegenaan lopen, dan vernemen wij dat graag zo snel mogelijk. We werken graag samen om passende maatregelen ter verbetering van onze applicaties en systemen te kunnen implementeren.

Het responsible disclosure-beleid van Stichting Cito mag niet worden opgevat als een uitnodiging om actief en uitgebreid ons netwerk te scannen op zwakke plekken. In samenwerking met onze partners doen wij dit zelf.

 

Wat wij vragen:

 • Jouw bevindingen te mailen naar responsible-disclosure@cito.nl.
 • Het probleem niet te misbruiken door bijvoorbeeld meer data te downloaden dan nodig is om het lek aan te tonen of gegevens van derden in te kijken, te verwijderen of aan te passen.
 • Het probleem niet met anderen te delen totdat het is opgelost en alle vertrouwelijke gegevens die zijn verkregen via het lek direct na het dichten van het lek te wissen.
 • Maak geen gebruik van aanvallen op fysieke beveiliging, social engineering, distributed denial of service, spam of applicaties van derden, of op wat voor (andere) wijze dan ook misbruik van de kwetsbaarheid.
 • Voldoende informatie te geven om het probleem te reproduceren zodat wij het zo snel mogelijk kunnen oplossen. Meestal is het IP-adres of de URL van het getroffen systeem en een omschrijving van de kwetsbaarheid voldoende, maar bij complexere kwetsbaarheden kan meer informatie nodig zijn.

 

Wat wij beloven:

 • Wij reageren binnen 3 werkdagen op jouw melding met onze beoordeling van de melding en een verwachte datum voor een oplossing.
 • Als je je aan bovenstaande voorwaarden hebt gehouden zullen wij in principe geen juridische stappen tegen je ondernemen betreffende de melding. Het is helaas niet mogelijk om bij voorbaat welke juridische stap dan ook uit te sluiten. We willen de mogelijkheid open houden om in uitzonderlijke situaties een andere afweging te maken.
 • Wij behandelen jouw melding vertrouwelijk en zullen je persoonlijke gegevens niet zonder je toestemming met derden delen tenzij dat noodzakelijk is om een wettelijke verplichting na te komen. Melden onder een pseudoniem is mogelijk.
 • Wij houden je op de hoogte van de voortgang van het oplossen van het probleem.
 • In berichtgeving over het gemelde probleem zullen wij, indien je dit wenst, jouw naam vermelden als de ontdekker. Daarnaast word je opgenomen in onze Hall of Fame.
 • Als dank voor jouw hulp bieden wij een beloning aan voor elke melding van een ons nog onbekend beveiligingsprobleem. De aard van de beloning bepalen wij aan de hand van de ernst van het lek en de kwaliteit van de melding. In principe wordt geen financiĆ«le vergoeding geboden.

 

Wij streven er naar om alle problemen zo snel mogelijk op te lossen en wij worden graag betrokken bij een eventuele publicatie over het probleem nadat het is opgelost.

 

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. En cookies om herhaalbezoeken te onthouden. Meer informatie.