Veelgestelde vragen

We helpen je graag verder!

We hebben een aantal veelgestelde vragen gebundeld. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met onze collega’s van de DOE-klantenservice.

Leerlingen

Waar vind ik uitleg over de DOE-rapportage?

Op deze webpagina leggen we je graag uit wat de informatie op de Leerlingrapportage betekent.

Moet ik oefenen voor de DOE-toets?

Nee, dat hoeft echt niet. Wat je wel kunt doen, is even kijken naar onze DOE-kennismakingstoets. Gewoon, om te zien hoe het werkt. Ook hebben we tips verzameld voor en door leerlingen die de DOE gaan maken. Zie deze animatie.

Hoelang duurt de DOE-toets?

Geen zorgen, je hebt tijd genoeg om de toets te maken. De meeste leerlingen hebben ongeveer twee ochtenden nodig, of een ochtend en een middag. Je hoort van jouw leerkracht wat het plan is. Je leerkracht kijkt wat voor jou en de andere leerlingen het beste werkt. Natuurlijk krijgt je tussendoor tijd voor een break!

Is de toets moeilijk?

Nee hoor! Je maakt de DOE-toets achter de computer. Terwijl jij vragen maakt, denkt de computer met je mee. De computer kiest de vragen, soms zijn die ietsje moeilijker, dan weer wat makkelijker. Zo krijg je je eigen DOE-toets die precies bij je past.

Wat gebeurt er als ik de toets niet afkrijg?

Nou, je krijgt de toets zeker af. Bij DOE mag je werken in je eigen tempo. Even een pauze? Dan kun je een onderdeel pauzeren in overleg met je leerkracht en daarna weer gewoon verdergaan.

Ik ben dyslectisch, kan ik dan toch de toets maken?

Natuurlijk! Als je hulp nodig hebt om de DOE-toets te maken, dan krijg je die. DOE kan jou bijvoorbeeld helpen door voor te lezen. Je kunt de DOE-toets dus altijd maken.

Mag ik een kladpapiertje gebruiken?

Natuurlijk! Gewoon doen als je dat gemakkelijk vindt.

Ik heb een verkeerd antwoord gegeven. Wat nu?

Geen probleem. Je kunt teruggaan naar de vraag om jouw antwoord aan te passen. Pas als je de taak hebt doorgestuurd naar je leerkracht kun je jouw antwoord niet meer wijzigen.

Ouders & verzorgers

Hoe komt het toetsadvies tot stand?

Het toetsadvies voor het best passende brugklastype wordt gebaseerd op de toetsscore . De toetsscore is gebaseerd op de vaardigheidsscores voor Lezen, Taalverzorging en Rekenen die op het uitgebreide leerlingrapport staan. Hierbij telt lezen voor 30% mee, taalverzorging voor 25% en rekenen voor 45%. Bij iedere toetsscore hoort een brugklastype. Er worden vaste grenswaarden gebruikt waardoor het advies voor de leerling onafhankelijk is van de prestaties van andere leerlingen. Het is dus niet zo dat er een vooraf vastgesteld percentage leerlingen een advies krijgt. De grenswaarden voor de toetsadviezen zijn:

  • praktijkonderwijs/vmbo bb: 200-226
  • vmbo bb/vmbo kb: 227-267
  • vmbo kb/vmbo gl-tl: 268-292
  • vmbo gl-tl/havo: 293-318
  • havo/vwo: 319-341
  • vwo: 342-400

Waar vind ik uitleg over de DOE-rapportage?

Op deze webpagina leggen we je graag uit wat de informatie op de Leerlingrapportage betekent.

Wat toetst DOE?

DOE toetst je kind op drie vakken: rekenen, taalverzorging en lezen. Deze vakken zijn verplicht gesteld door de overheid.

Stress... Niet nodig!

Met DOE kan jouw kind laten zien wat het allemaal kan op het gebied van taal en rekenen. In de klas wennen leerlingen aan de toets door het maken van een kennismakingstoets. Zo weet jouw kind precies waar het bij de echte toets aan toe is. DOE is daarnaast adaptief zodat deze precies aansluit op het niveau van jouw kind. Stress is dus echt niet nodig!

Moet mijn kind oefenen voor de DOE-toets?

Nee hoor. Oefenen kan de uitslag juist vertekenen. En dat helpt jouw kind niet bij het best passende vervolgonderwijs. Wel handig is het om een DOE-kennismakingstoets te bekijken, gewoon om te zien hoe het werkt. Ook hebben we tips verzameld voor en door leerlingen die de DOE gaan maken. Zie deze animatie.

Hoelang duurt de DOE-toets?

Er is een wettelijke afnameperiode voor digitale doorstroomtoetsen – 2024: 29 januari t/m 16 februari – waarbinnen de school zelf kan bepalen op welke momenten aan DOE gewerkt wordt door de leerlingen. Gemiddeld besteden leerlingen drie uur aan de toets zonder pauzes, meer of minder tijd mag ook. De meeste scholen werken er twee dagdelen aan. Meer of minder mag ook; het is aan de school om te kijken wat het beste aansluit bij de leerlingen.

Werkt DOE voor mijn kind met extra ondersteuningsbehoefte?

Zeker! DOE is er voor alle groep 8’ers. Dus ook voor kinderen die behoefte hebben aan bijvoorbeeld voorlezen. Kijk op de webpagina Over DOE/ondersteuning voor meer informatie.

Mijn kind volgt speciaal (basis)onderwijs. Kan de school ook kiezen voor DOE?

Absoluut! DOE is er voor alle groep 8’ers in zowel het reguliere als het speciale (basis)onderwijs.

Hoe komt het schooladvies tot stand?

In het schooladvies staat welk niveau middelbare school het beste past bij de leerling. Bij het bepalen van het definitieve schooladvies kijkt de leerkracht naar het eerder afgegeven voorlopige schooladvies en de resultaten van de doorstroomtoets.

Na het ontvangen van het toetsadvies van de doorstroomtoets, wordt het voorlopige schooladvies heroverwogen.

  • Is het toetsadvies hoger dan het voorlopige schooladvies: dan wordt het schooladvies naar boven bijgesteld. Alleen als het niet in het belang is van de leerling, wordt het schooladvies niet, of niet volledig, naar boven bijgesteld. De school moet dan motiveren waarom dit zo is.
  • Is het toetsadvies lager dan het voorlopige schooladvies: dan mag het schooladvies niet worden bijgesteld. Geeft het voorlopig schooladvies praktijkonderwijs aan en het toetsadvies pro/vmbo bb, dan mag het schooladvies worden heroverwogen. Maar dat is niet verplicht.

Lees meer hierover op de webpagina Over DOE/Algemeen

Leerkrachten

Hoe komt het toetsadvies tot stand?

Het toetsadvies voor het best passende brugklastype wordt gebaseerd op de toetsscore . De toetsscore is gebaseerd op de vaardigheidsscores voor Lezen, Taalverzorging en Rekenen die op het uitgebreide leerlingrapport staan. Hierbij telt lezen voor 30% mee, taalverzorging voor 25% en rekenen voor 45%. Bij iedere toetsscore hoort een brugklastype. Er worden vaste grenswaarden gebruikt waardoor het advies voor de leerling onafhankelijk is van de prestaties van andere leerlingen. Het is dus niet zo dat er een vooraf vastgesteld percentage leerlingen een advies krijgt. De grenswaarden voor de toetsadviezen zijn:

  • praktijkonderwijs/vmbo bb: 200-226
  • vmbo bb/vmbo kb: 227-267
  • vmbo kb/vmbo gl-tl: 268-292
  • vmbo gl-tl/havo: 293-318
  • havo/vwo: 319-341
  • vwo: 342-400

Waar vind ik als school toelichting op de DOE-rapportages?

Vanuit DOE worden er vier rapportages gedeeld met de school: Leerlingrapportage, Uitgebreide leerlingrapportage, Groepsrapportage en Schoolrapportage.

Ik krijg een zwart scherm aan het begin van de toets. Wat nu?

Je krijgt een zwart scherm aan het begin van de toets in plaats van de eerste opgave. Dit gebeurt als je de cookie-instellingen van je device te streng ingesteld hebt staan. Je kunt dit eenvoudig aanpassen: zie instructie cookies uitzetten. Mocht je er zelf niet uitkomen, vraag dan even hulp van een collega of bel onze klantenservice.

Hoe kan ik een leerling uitschrijven voor de DOE?

Je kunt zelf geen leerlingen uitschrijven voor de DOE? Als je nog geen toets ingepland hebt voor de leerling, mail dan even naar info@doe.nl. Dan verwijderen we de leerling uit Mijn DOE. Als er al een toets is ingepland, dan kan de leerling niet meer worden uitgeschreven. De leerling zal niet worden opgenomen op de rapportages.

Waar vind ik de handleiding voor afname DOE?

Om de DOE-afnames zo soepel mogelijk te laten verlopen maken we handleidingen. Deze worden vanaf de eerste helft van november gepubliceerd via deze website.

Kan ik bij twee scholen leerkracht of beheerder zijn?

Ja dit kan. Mocht je bij een of beide scholen inlogproblemen krijgen nadat je bij de tweede school bent toegevoegd, laat het dan even weten via info@doe.nl. We willen je vragen om de namen van beide scholen op te nemen in de mail.

Hoe kan ik toegang krijgen tot Mijn DOE?

Vraag de DOE-beheerder van je school om je toe te voegen als leerkracht. Mocht de beheerder niet beschikbaar zijn, vraag dan toegang aan via info@doe.nl. Let op: alleen als je mailt met een mailadres verbonden aan je school of bestuur, dan voegen we je toe.

Kan ik een nieuwe activatiemail krijgen?

De DOE-beheerder van je school kan je een nieuwe activatiemail sturen. Dit kan in het beheer scherm door je account eerst te verwijderen (prullenbakje) en daarna weer toe te voegen. Je ontvangt dan een nieuwe activatiemail.

Mocht de DOE-beheerder van je school niet beschikbaar zijn, stuur dan je verzoek voor een nieuwe activatiemail naar info@doe.nl. Let op: alleen als je mailt met een mailadres verbonden aan je school of bestuur, dan sturen we je een nieuwe activatiemail.

Hoe kan ik zien of ik mijn account heb geactiveerd?

Als je bij het inloggen ziet staan “we kunnen je account niet vinden”, dan heb je je account niet geactiveerd. Mocht je nog wel de activatiemail hebben, volg dan de stappen uit de mail. Als je de mail niet meer hebt, vraag dan even of de DOE-beheerder van je school je toevoegt in Mijn DOE.

Mocht de DOE-beheerder zien in het beheer scherm dat je als “uitgenodigd” staat, dan kan de beheerder een nieuwe mail sturen. Dit kan door je account eerst te verwijderen (prullenbakje) en daarna weer toe te voegen. Je ontvangt dan een nieuwe activatiemail. Mocht de DOE-beheerder van je school niet beschikbaar zijn, stuur dan je verzoek voor een nieuwe activatiemail naar info@doe.nl. Dan sturen we je een nieuwe activatiemail.

Ik heb de stappen uit de activatiemail zojuist doorlopen maar ik kan toch niet inloggen. Hoe verder?

Het komt soms voor dat je niet direct kunt inloggen, ook al heb je netjes alle stappen uit de activatiemail doorlopen. Als je niet kunt inloggen, zou je ons via info@doe.nl willen laten weten dat je alle stappen hebt doorlopen maar dat je niet kunt inloggen? Dan laten we onze IT-afdeling je account aanpassen zodat je kunt inloggen.

Kun je niet inloggen maar je hebt je account wel geactiveerd?

We vinden het ontzettend vervelend dat je niet kunt inloggen. Zou je ons via info@doe.nl willen doorgeven dat je niet kunt inloggen? Dan laten we onze IT-afdeling uitzoeken waarom je niet kunt inloggen.

Kunnen mijn leerlingen voor afname kennismaken met DOE?

Antwoord: Jazeker! Er zijn DOE-kennismakingstoetsen voor leerlingen. Die vind je op deze webpagina. Ook hebben we tips verzameld voor en door leerlingen die de DOE gaan maken. Zie deze animatie

Hoe mandateer ik DOE zodat leerlinglijsten automatisch vanuit LAS worden overgenomen?

Mijn DOE kan de leerlinglijsten automatisch overnemen vanuit het leerlingadministratiesysteem (LAS). Dit werkt voor ESIS en ParnasSys. Hiervoor is het nodig om toestemming, of wel mandaat, te verlenen in het Onderwijs Service Register (OSR). Zodra er toestemming is verleend door jouw school, kunnen de leerlinglijsten uit het LAS worden overgenomen. Dit kan 24 uur duren. 

Dit zijn de stappen om toestemming te verlenen aan DOE:  

  • Als beheerder van OSR log je met e-herkenning in het OSR (of via Mijn DUO)
    (ben je niet de OSR-beheerder, check dan bij het bestuur wie deze rol vervult)
  • Na het inloggen in het OSR kom je direct in het menu mandateren
  • Kies + mandaat toevoegen
  • Selecteer DOORSTROOM – Logistiek proces doorstroomtoets po
  • Kies ‘Doe overheidsdoorstroomtoets’ en sla de selectie op
  • Controleer meteen of jouw LAS ook al is gemandateerd voor de Doorstroomtoets. Als er niks is veranderd ten opzichte van vorig jaar, is dat al geregeld. Als je vorig schooljaar hetzelfde LAS gebruikte, dan is dat al geregeld 

Kijk hier voor de handleiding.

Waarom kiezen voor DOE?

  • DOE toetst wat nodig is: rekenen, taalverzorging en lezen
  • DOE is digitaal én adaptief. Je kunt eventueel ook kiezen voor een lineaire variant. In dat geval maken alle leerlingen de toetsopgaven op hetzelfde niveau.
  • DOE is er voor elke groep 8’er
  • DOE is onafhankelijk van lesmethode of leerlingvolgsysteem
  • DOE wordt ontwikkeld door toetsexperts

Welke devices kan ik gebruiken voor de afname van DOE?

Voor het afnemen van de digitale doorstroomtoets DOE heb je nodig: een Windows-PC of laptop, een chromebook of een Macbook, muis en koptelefoon. Een koptelefoon is niet nodig voor leerlingen die de DOE DoS/TOS-toets maken. Een uitgebreide beschrijving van de eisen aan de ICT-omgeving vind je hier DOE-toets – DOE.

Met hoeveel tijd moet ik rekening houden bij de afname?

Er is een wettelijke afnameperiode – 2024: 29 januari t/m 16 februari – waarbinnen jouw school zelf kan bepalen op welke momenten aan DOE gewerkt wordt. Ons advies: reken gemiddeld drie uur exclusief pauzes. Het aantal dagdelen is flexibel; kijk wat aansluit bij jouw leerling(en). DOE kun je tegelijkertijd door alle leerlingen laten maken, of op verschillende momenten. De keuze is aan jou.

Kunnen de leerlingen tijdens het maken van DOE terugbladeren?

Ja. DOE bestaat uit meerdere toetsdelen. Binnen zo’n toetsdeel kan de leerling terugbladeren om het antwoord eventueel aan te passen. Pas als het toetsdeel is ingeleverd door je leerling en door jou bevestigd, kan het antwoord niet meer worden gewijzigd.

Mag ik een leerling extra tijd geven om de toets te maken?

Jij kunt als leerkracht zelf bepalen hoeveel extra tijd die leerling extra nodig heeft. Wij houden met het ontwikkelen van de toets rekening met twee dagdelen, waarbinnen  de meeste leerlingen de opgaven  kunnen maken. Als leerlingen meer tijd nodig hebben dan is dat prima.

Mogen er hulpmiddelen ingezet worden tijdens de afname?

Buiten de hulpmiddelen in de toetsomgeving, mogen leerlingen bij alle vakken gebruik maken van kladpapier dat door jou als leerkracht is uitgereikt.

Welke ondersteuningsbehoeften zijn er voor leerlingen met een beperking?

DOE is een doorstroomtoets voor elke groep 8’er. Daar hebben we bij het ontwerp sterk rekening mee gehouden. Een overzicht van de hulpmiddelen en de aangepaste DOE-versies voor leerlingen met andere ondersteuningsbehoefte vind je op deze webpagina Over DOE/ondersteuning.

Mijn school heeft gekozen voor een andere aanbieder. Kan ik toch een DOE-toets voor een leerling met een beperking gebruiken?

Jazeker! Mits de gekozen aanbieder niet in de specifieke behoefte kan voorzien. Kijk op deze webpagina met informatie over ondersteuningsbehoefte en ons aanbod.

Hoe werkt de adaptiviteit van DOE?

Elk vak bestaat uit drie toetsdelen. Per toetsdeel en per vak wordt gemeten wat het niveau van de leerling is. Op basis hiervan wordt het niveau van het volgende toetsdeel voor ieder vak apart bepaald. Dit maakt de toets adaptief. Daardoor zijn de DOE-vragen voor de leerlingen nooit te moeilijk of te makkelijk en kunnen de leerlingen goed laten zien wat ze kunnen. Dit betekent dat een leerling bijvoorbeeld een makkelijke toets Lezen krijgt, en een moeilijke toets Rekenen.

Welke informatie vind ik terug in een rapportage?

Uiterlijk 15 maart vind je in Mijn DOE vier rapportages:

  • leerlingrapportage voor de leerling en ouders/verzorgers (link naar webpagina Leerlingrapportage)
  • uitgebreide leerlingrapportage voor de leerkracht
  • groepsrapportage voor de leerkracht
  • schoolrapportage voor de leerkracht en het schoolbestuur

Meer informatie vind je op webpagina Leerkrachten en Schoolbestuurders.

Hoe werkt de inschrijving voor DOE?

De inschrijfperiode voor jouw school loopt van 1 oktober t/m 15 november. Na inschrijving ontvangt de school een verwerkingsovereenkomst. Nadat deze ondertekent retour is gestuurd en door ons is verwerkt, ontvangt jouw school bericht dat de leerlingen kunnen worden ingeschreven.

Schoolbestuurders

Waar vind ik als school toelichting op de DOE-rapportages?

Vanuit DOE worden er vier rapportages gedeeld met de school: Leerlingrapportage, Uitgebreide leerlingrapportage, Groepsrapportage en Schoolrapportage.

Hoe kan ik als schoolbestuurder het schoolrapport van mijn scholen inzien?

Mijn DOE is ingericht per school, er is geen inlogmogelijkheid voor schoolbestuurders. Als een schoolbestuurder de schoolrapportage wil inzien, moet hij deze opvragen bij de betreffende school.

Hoe mandateer ik DOE zodat leerlinglijsten automatisch vanuit LAS worden overgenomen?

Mijn DOE kan de leerlinglijsten automatisch overnemen vanuit het leerlingadministratiesysteem (LAS). Dit werkt voor ESIS en ParnasSys. Hiervoor is het nodig om toestemming, of wel mandaat, te verlenen in het Onderwijs Service Register (OSR). Zodra er toestemming is verleend door jouw school, kunnen de leerlinglijsten uit het LAS worden overgenomen. Dit kan 24 uur duren. 

Dit zijn de stappen om toestemming te verlenen aan DOE:  

  • Als beheerder van OSR log je met e-herkenning in het OSR (of via Mijn DUO)
    (ben je niet de OSR-beheerder, check dan bij het bestuur wie deze rol vervult)
  • Na het inloggen in het OSR kom je direct in het menu mandateren
  • Kies + mandaat toevoegen
  • Selecteer DOORSTROOM – Logistiek proces doorstroomtoets po
  • Kies ‘Doe overheidsdoorstroomtoets’ en sla de selectie op
  • Controleer meteen of jouw LAS ook al is gemandateerd voor de Doorstroomtoets. Als er niks is veranderd ten opzichte van vorig jaar, is dat al geregeld. Als je vorig schooljaar hetzelfde LAS gebruikte, dan is dat al geregeld 

Kijk hier voor de handleiding.

Waarom kiezen voor DOE?

  • DOE toetst wat nodig is: rekenen, taalverzorging en lezen
  • DOE is digitaal én adaptief, maar kan ook lineair
  • DOE is er voor elke groep 8’er
  • DOE is onafhankelijk van lesmethode of leerlingvolgsysteem
  • DOE wordt ontwikkeld door toetsexperts

Zekere IT-omgeving zonder stress? Jazeker!

De IT-omgeving is super gebruiksvriendelijk voor de leerkracht. En vrij van stress. De leerlingen maken DOE namelijk in een standaard browser (bijvoorbeeld Edge of Chrome), waardoor het installeren van software niet nodig is. Tijdens de afname kan de leerkracht monitoren hoe ver de leerlingen zijn met het maken van de toets. Deze monitor wordt ook in een standaard browser getoond. Zo kunnen de leerlingen gewoon laten zien wat ze kunnen, zonder dat de leerkracht en jij als schoolbestuurder allerlei ingewikkelde dingen moeten regelen.

Met hoeveel tijd moet de school rekening houden bij de afname?

Er is een wettelijke afnameperiode voor digitale doorstroomtoetsen – 2024: 29 januari t/m 16 februari – waarbinnen jouw school zelf kan bepalen op welke momenten aan DOE gewerkt wordt. Ons advies: reken gemiddeld drie uur exclusief pauzes. Het aantal dagdelen is flexibel: laat jouw leerkracht kijken wat het beste aansluit bij de leerling(en). DOE kun je tegelijkertijd door alle leerlingen laten maken, of op verschillende momenten. De keuze is aan de leerkracht.

Wanneer zijn de rapportages beschikbaar en wat staat erin?

Uiterlijk 15 maart worden door ons vier rapportages gedeeld met de school:

  • leerlingrapportage voor de leerling en ouders/verzorgers
  • uitgebreide leerlingrapportage voor de leerkracht
  • groepsrapportage voor de leerkracht
  • schoolrapportage voor de leerkracht en het schoolbestuur

Meer informatie over de rapportages vind je op de webpagina Over DOE/rapportages.

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. En cookies om herhaalbezoeken te onthouden. Meer informatie.