DOE ondersteunt

Nog een laatste schooljaar en dan zijn je leerlingen echt basisschool-af. Als leerkracht groep 8 ken je ze goed. Natuurlijk gun je ze een vliegende start in het voortgezet onderwijs en hoop je dat ze zich daar op hun plek gaan voelen. Daarom is een definitief schooladvies dat goed aansluit bij die leerling zo belangrijk. DOE helpt je daarbij! Want met DOE wordt jouw cognitieve beeld over je leerlingen verstevigd. En met onze duidelijke rapportages wordt de onderbouwing van het best passende schooladvies aan jouw leerling en ouders/verzorgers net wat gemakkelijker.

Wat een leerling – uit het reguliere of het speciaal (basis)onderwijs – ook nodig heeft, DOE is er echt voor élke groep 8’er. DOE is onafhankelijk van welke lesmethode of leerlingvolgsysteem dan ook.

Dit is DOE

 • Slimme toets. Daagt jouw leerlingen uit op het eigen niveau
 • Verstevigt jouw cognitieve beeld over je leerlingen
 • Helpt jou in je communicatie naar leerling en ouders met duidelijke rapportages.

Meer over DOE, kijk hier!

Belangrijke data

1 oktober: start inschrijving doorstroomtoets
15 november: sluiting inschrijving
Tussen 10 en 31 januari: leerlingen ontvangen voorlopig schooladvies (uiterlijk de dag voor toetsafname)
29 januari t/m 16 februari: afname doorstroomtoets
Uiterlijk 15 maart: rapportages doorstroomtoetsen bij scholen
Uiterlijk 24 maart: leerlingen ontvangen definitief schooladvies
Tussen 25 en 31 maart: aanmeldmoment leerlingen bij voortgezet onderwijs

Veelgestelde vragen

We hebben enkele veelgestelde vragen voor jou als leerkracht verzameld. Staat je vraag er niet bij? Kijk dan op onze webpagina Over DOE. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze collega’s van de DOE-klantenservice. Zij helpen je graag verder.

Waarom kiezen voor DOE?

 • DOE toetst wat nodig is: rekenen, taalverzorging en lezen
 • DOE is digitaal én adaptief. Je kunt eventueel ook kiezen voor een lineaire variant. In dat geval maken alle leerlingen de toetsopgaven op hetzelfde niveau.
 • DOE is er voor elke groep 8’er
 • DOE is onafhankelijk van lesmethode of leerlingvolgsysteem
 • DOE wordt ontwikkeld door toetsexperts

Welke devices kan ik gebruiken voor de afname van DOE?

Voor het afnemen van de digitale doorstroomtoets DOE heb je nodig: een laptop, chromebook of een computer, muis en koptelefoon. Een koptelefoon is niet nodig voor leerlingen die de DOE DoS/TOS toets maken. En een muis kan achterwege blijven bij het maken van de aangepaste DOE-toets.

Met hoeveel tijd moet ik rekening houden bij de afname?

Er is een wettelijke afnameperiode – 2024: 29 januari t/m 16 februari – waarbinnen jouw school zelf kan bepalen op welke momenten aan DOE gewerkt wordt. Ons advies: reken gemiddeld drie uur exclusief pauzes. Het aantal dagdelen is flexibel; kijk wat aansluit bij jouw leerling(en). DOE kun je tegelijkertijd door alle leerlingen laten maken, of op verschillende momenten. De keuze is aan jou.

Kunnen de leerlingen tijdens het maken van DOE terugbladeren?

Ja. DOE bestaat uit meerdere toetsdelen. Binnen zo’n toetsdeel kan de leerling terugbladeren om het antwoord eventueel aan te passen. Pas als het toetsdeel is ingeleverd door je leerling en door jou bevestigd, kan het antwoord niet meer worden gewijzigd.

Mag ik een leerling extra tijd geven om de toets te maken?

Jij kunt als leerkracht zelf bepalen hoeveel extra tijd die leerling extra nodig heeft. Wij houden met het ontwikkelen van de toets rekening met twee dagdelen, waarbinnen  de meeste leerlingen de opgaven  kunnen maken. Als leerlingen meer tijd nodig hebben dan is dat prima.

Mogen er hulpmiddelen ingezet worden tijdens de afname?

Buiten de hulpmiddelen in de toetsomgeving, mogen leerlingen bij alle vakken gebruik maken van kladpapier dat door jou als leerkracht is uitgereikt.

Welke ondersteuningsbehoeften zijn er voor leerlingen met een beperking?

DOE is een doorstroomtoets voor elke groep 8’er. Daar hebben we bij het ontwerp sterk rekening mee gehouden. Een overzicht van de hulpmiddelen en de aangepaste DOE-versies voor leerlingen met andere ondersteuningsbehoefte vind je op deze webpagina Over DOE/ondersteuning.

Mijn school heeft gekozen voor een andere aanbieder. Kan ik toch een DOE-toets voor een leerling met een beperking gebruiken?

Jazeker! Mits de gekozen aanbieder niet in de specifieke behoefte kan voorzien. Kijk op deze webpagina met informatie over ondersteuningsbehoefte en ons aanbod.

Hoe werkt de adaptiviteit van DOE?

Elk vak bestaat uit drie toetsdelen. Per toetsdeel en per vak wordt gemeten wat het niveau van de leerling is. Op basis hiervan wordt het niveau van het volgende toetsdeel voor ieder vak apart bepaald. Dit maakt de toets adaptief. Daardoor zijn de DOE-vragen voor de leerlingen nooit te moeilijk of te makkelijk en kunnen de leerlingen goed laten zien wat ze kunnen. Dit betekent dat een leerling bijvoorbeeld een makkelijke toets Lezen krijgt, en een moeilijke toets Rekenen.

Welke informatie vind ik terug in een rapportage?

Na afname worden er vier rapportages met de school gedeeld

 • leerlingrapportage voor de leerling en ouders/verzorgers
 • uitgebreide leerlingrapportage voor de leerkracht
 • groepsrapportage voor de leerkracht
 • schoolrapportage voor de leerkracht en het schoolbestuur

Meer informatie hierover vind je op de webpagina Over DOE/rapportages.

Hoe werkt de inschrijving voor DOE?

De inschrijfperiode voor jouw school loopt van 1 oktober t/m 15 november. Na inschrijving ontvangt de school een verwerkingsovereenkomst. Nadat deze ondertekent retour is gestuurd en door ons is verwerkt, ontvangt jouw school bericht dat de leerlingen kunnen worden ingeschreven.

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. En cookies om herhaalbezoeken te onthouden. Meer informatie.