DOE ondersteunt
Nog een laatste schooljaar en dan zijn je leerlingen echt basisschool-af. Als leerkracht groep 8 ken je ze goed. Natuurlijk gun je ze een vliegende start in het voortgezet onderwijs en hoop je dat ze zich daar op hun plek gaan voelen. Daarom is een definitief schooladvies dat goed aansluit bij die leerling zo belangrijk. DOE helpt je daarbij! Want met DOE wordt jouw cognitieve beeld over je leerlingen verstevigd. En met onze duidelijke rapportages wordt de onderbouwing van het best passende schooladvies aan jouw leerling en ouders/verzorgers net wat gemakkelijker.
Wat een leerling – uit het reguliere of het speciaal (basis)onderwijs – ook nodig heeft, DOE is er echt voor élke groep 8’er. DOE is onafhankelijk van welke lesmethode of leerlingvolgsysteem dan ook.
Dit is DOE
- Slimme toets. Daagt jouw leerlingen uit op het eigen niveau
- Verstevigt jouw cognitieve beeld over je leerlingen
- Helpt jou in je communicatie naar leerling en ouders met duidelijke rapportages.
Meer over DOE, kijk hier!

DOE ondersteunt jouw professionaliteit!
Belangrijke data
1 oktober: | start inschrijving doorstroomtoetsen |
---|---|
15 november: | sluiting inschrijving |
Tussen 10 en 31 januari: | leerlingen ontvangen voorlopig schooladvies |
Eerste twee volledige weken februari: | afname doorstroomtoets; schooljaar 2023-2024: 5 t/m 16 februari 2024 |
Uiterlijk 15 maart: | rapportage uitslag doorstroomtoetsen bij scholen |
Uiterlijk 24 maart: | leerlingen ontvangen definitief schooladvies |
Tussen 25 en 31 maart: | aanmeldmoment leerlingen bij voortgezet onderwijs |
Veelgestelde vragen
We hebben enkele veelgestelde vragen voor jou als leerkracht verzameld. Staat je vraag er niet bij? Kijk dan op onze webpagina Over DOE. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met onze collega’s van de DOE-klantenservice. Zij helpen je graag verder.
Waarom kiezen voor DOE?
- DOE toetst wat nodig is: rekenen, taalverzorging en lezen
- DOE is digitaal én adaptief. Je kunt eventueel ook kiezen voor een lineaire variant. In dat geval maken alle leerlingen dezelfde toetsopgaven.
- DOE is er voor elke groep 8’er
- DOE is onafhankelijk van lesmethode of leerlingvolgsysteem
- DOE wordt ontwikkeld door toetsexperts
Welke devices kan ik gebruiken voor de afname van DOE?
Voor het afnemen van de digitale toets DOE heb je nodig: een laptop, chromebook of een computer. Na inschrijving log je in via Mijn DOE op deze website en je kunt aan de slag!
Met hoeveel dagdelen moet ik rekening houden bij de afname?
Er is een wettelijke afnameperiode – eerste twee volledige weken van februari – waarbinnen jouw school zelf kan bepalen op welke momenten aan DOE gewerkt wordt. Ons advies: reken hiervoor twee dagdelen. Meer (of minder) dagdelen mag ook; kijk wat aansluit bij jouw leerling(en). DOE kun je tegelijkertijd door alle leerlingen laten maken, of op verschillende momenten. De keuze is aan jou.
Kunnen de leerlingen tijdens het maken van DOE terugbladeren?
Ja. DOE bestaat uit meerdere toetsdelen. Binnen zo’n toetsdeel kan de leerling terugbladeren om het antwoord eventueel aan te passen. Pas als het toetsdeel is ingeleverd door je leerling en door jou bevestigd, kan het antwoord niet meer worden gewijzigd.
Mag ik een leerling extra tijd geven om de toets te maken?
Jij kunt als leerkracht zelf bepalen hoeveel extra tijd die leerling extra nodig heeft. Wij houden met het ontwikkelen van de toets rekening met twee dagdelen, waarbinnen de meeste leerlingen de opgaven kunnen maken. Als leerlingen meer tijd nodig hebben dan is dat prima.
Mogen er hulpmiddelen ingezet worden tijdens de afname?
Buiten de hulpmiddelen in de toetsomgeving, mogen leerlingen bij alle vakken gebruik maken van kladpapier dat door jou als leerkracht is uitgereikt.
Welke ondersteuningsbehoeften zijn er voor leerlingen met een beperking?
DOE biedt aangepaste versies voor leerlingen die slechtziend, blind, doof of slechthorend zijn. In de reguliere DOE wordt rekening gehouden met leerlingen die andere ondersteuningsbehoefte hebben. Zo wordt er bijvoorbeeld verklanking aangeboden. Daarbij kunnen de leerlingen precies zien waar de verklanking op dat moment is met voorlezen. In het voorjaar 2023 volgt een overzicht van de voorzieningen die we kunnen aanreiken.
Hoe werkt de adaptiviteit van DOE?
Per toetsdeel en per vak wordt gemeten wat het niveau van de leerling is. Op basis hiervan wordt het niveau van het volgende toetsdeel voor ieder vak apart bepaald. Dit maakt de toets adaptief. Daardoor zijn de DOE-vragen voor de leerlingen als het ware nooit te moeilijk of te makkelijk en kan de leerling goed laten zien wat ie kan. Dit betekent dat een leerling bijvoorbeeld een makkelijke toets Lezen krijgt, en een moeilijke toets Rekenen.
Welke informatie vind ik terug in een rapportage?
Na afname worden er drie rapportages met de school gedeeld
- Voor de leerling en ouders & verzorgers
- Voor de leerkracht
- Voor het schoolbestuur
In de rapportages voor leerling en ouders/verzorgers staat informatie over het behaalde referentieniveaus door de leerling en het toetsadvies voor het best passende vervolgonderwijs. Het is echt een rapportage over en voor de leerling. Er wordt geen vergelijking gemaakt met andere leerlingen.
De rapportages voor de leerkracht bevatten aanvullende informatie die zicht geeft op wat leerlingen kunnen en wat ze nog niet kunnen. Zo staat erin vermeld welk percentage leerlingen welk referentieniveau heeft behaald en biedt het groepsoverzicht informatie over resultaten op (sub)domeinen.
De rapportages voor schoolbesturen bevatten geen informatie op leerlingniveau. Ze bieden inzicht in het percentage behaalde referentieniveaus en de verdeling van toetsadviezen.
Voorbeeldrapportages komen in voorjaar van 2023 beschikbaar.
Hoe werkt de inschrijving voor DOE?
De inschrijfperiode voor jouw school loopt van 1 oktober t/m 15 november. Na inschrijving ontvangt de school een verwerkingsovereenkomst. Nadat deze ondertekent retour is gestuurd en door ons is verwerkt, ontvangt jouw school bericht dat de leerlingen kunnen worden ingeschreven.